25 Φεβ 2012

Αγροχημικά. Η Πράσινη Προσέγγιση.

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ No Comments

Λ. Αντώνογλου, Α. Ζαρκάδα, Α. Μαρούλης, Κ. Χατζηαντωνίου

ΔΙΧΗΝΕΤ 2005


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η αύξηση του πληθυσμού της Γης μαζί με την  ανάπτυξη της τεχνολογίας, οδήγησαν τον άνθρωπο σε αλόγιστη επέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, με σκοπό την παραγωγή περισσότερων αγαθών. Ο άνθρωπος προσπαθώντας να προστατεύσει, να βελτιώσει τις καλλιέργειες του και να αυξήσει την παραγωγή τους, στράφηκε στη χρήση των αγροχημικών. Στις τάξεις των αγροχημικών συμπεριλαμβάνονται εκτός από τα φυτοφάρμακα, τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους. Η αλόγιστη και λανθασμένη χρήση των αγροχημικών και οι λάθος επεμβάσεις του ανθρώπου στη φύση (π.χ. μελίτωμα στα πεύκα για την αύξηση της μελισσοπαραγωγής) έχουν συντελέσει στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην βλάβη της ανθρώπινης υγείας.

Η έκθεση στα αγροχημικά έχε οξείες και χρόνιες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου, από απλούς δερματικούς ερεθισμούς μέχρι καρκινογενέσεις και στειρότητα. Επιπλέον τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα, περιέχουν αποδεδειγμένα τοξικές και επικίνδυνες χημικές ουσίες που εισάγονται  μέσω της τροφική αλυσίδας στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια η Πράσινη Χημεία, έχει αναπτύξει σειρά νέων φιλικών προς το περιβάλλον αγροχημικών, τα οποία είναι πιο δραστικά, εκλεκτικά, έχουν χαμηλή τοξικότητα και μικρή  υπολειμματική δράση.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1. Εισαγωγη: Ιστορική εξέλιξη των αγροχημικών, Κατηγορίες αγροχημικών, Φυτοφάρμακα (εντομοκτόνα & παρασιτοκτόνα), Λιπάσματα, Βελτιωτικά εδάφους.

2. Επιπτώσεις των αγροχημικών στην υγεία.

3. Τοξικότητα των αγροχημικών.

4. Tα αγροχημικά και το περιβάλλον.

5.  Η Πράσινη προσέγγιση: Λύσεις της Πράσινης Χημείας

6. Συμπεράσματα.

7. Παράρτημα.

8. Βιβλιογραφία.

 

Για το πλήρες κείμενο πατήστε το παρακάτω εικονίδιο.

No Responses to “Αγροχημικά. Η Πράσινη Προσέγγιση.”

Leave a Reply

Πράσινη Χημεία - Green Chemistry