22 Φεβ 2012

Εκτίμηση Κύκλου Ζωής (LCA).

ΑΦΙΣΣΕΣ (Poster) 1 Comment

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΝΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΑΛΕΙΟΥ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

Μάντζου Γ., Μπενέτου Π., Χαρίτου A.H., Χατζηαντωνίου Κ., Μαρούλης A.

Τμήμα Χημείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα


ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η παρούσα εργασία  πραγματεύεται ένα εργαλείο που ονομάζεται εκτίμηση κύκλου ζωής (LCA), που οι πρώτες μελέτες σχετικά με αυτό χρονολογούνται γύρω στη δεκαετία του ’70. Μια σχετικά σύγχρονη μέθοδος και ακόμα υπό εξέλιξη, που δημιουργήθηκε με σκοπό να προληφθούν ακόμα και να εξαλειφθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται κατά την παραγωγή προϊόντων.

Η εκτίμηση κύκλου ζωής είναι μια μελέτη όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από τον «λίκνο έως τον τάφο», δηλαδή από την συλλογή πρώτων υλών για την παραγωγή ενός προϊόντος έως την τελική διάθεση και απόθεση των αποβλήτων. Η εκτίμηση κύκλου ζωής επιτρέπει την αποτίμηση όλων των περιβαλλοντικών προβλημάτων που απορρέουν από όλα τα στάδια της ζωής ενός προϊόντος.

Η LCA περιλαμβάνει τέσσερα στάδια. Κατά το πρώτο στάδιο που ονομάζεται προσδιορισμός του σκοπού και του στόχου, προσδιορίζονται τα όρια και τα περιβαλλοντικά αποτελέσματα που πρέπει να διεξαχθούν κατά την διάρκεια της μελέτης. Στο δεύτερο που καλείται απογραφική ανάλυση προσδιορίζεται και ποσοτικοποιείται η ενέργεια, τα απόβλητα και τα μεταχειρισμένα υλικά. Στη συνέχεια στο τρίτο που λέγεται εκτίμηση των επιπτώσεων, εκτιμούνται οι επιπτώσεις στον άνθρωπο και την οικολογία. Και τέλος στο τέταρτο στάδιο που ονομάζεται ερμηνεία των αποτελεσμάτων, πραγματοποιείται η αποτίμηση των αποτελεσμάτων του πρώτου σταδίου και η εκτίμηση των επιπτώσεων.

Όλα αυτά έχουν ως στόχο την επιλογή του κατάλληλου προϊόντος και της καλύτερης και λιγότερο επίπονης διαδικασίας για το περιβάλλον.

 

Πατήστε το παρακάτω εικονίδιο για να κατεβάσετε  το πλήρες αρχείο.

One Response to “Εκτίμηση Κύκλου Ζωής (LCA).”

  1. προσφορές says:

    Hello very cool web site!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally?I am happy to seek out numerous helpful information here in the publish, we need work out more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

Leave a Reply

Πράσινη Χημεία - Green Chemistry