07 Φεβ 2012

Ηθική του Περιβάλλοντος

ΑΡΘΡΑ No Comments

Απόστολος Ι. Μαρούλης και Κωνσταντίνα Π. Χατζηαντωνίου-Μαρούλη

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Χημείας

Διδακτική της Χημείας και Νέες Εκπαιδευτικές Τεχνολογίες, (ΔιΧηΝΕΤ).

 

 

κ γάρ τοῦ εὐλόγως παραλόγως τοῖς πράγμασι χρήσασθαι ἐνάρετοι φαῦλοι γινόμεθα.

Μαξίμου Ὁμολογητού, Κεφάλαια περί Ἀγάπης

 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Πολύ τακτικά και από διαφορετικά fora ακούγονται εναγώνιες παραινέσεις προς τους ανθρώπους των θετικών επιστημών να παρέμβουν στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων. Να υψώσουν φωνή όταν σχεδιάζεται και αποφασίζεται η κατασκευή χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων, όταν πρόκειται να εισαχθεί η γενετική τροποποίηση στα τρόφιμα και αλλού, όταν η «πρόοδος» είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βλάψει «πέραν επισκευής» το περιβάλλον.

Σε σχέση με την καταστροφή του περιβάλλοντος μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα, ότι η χημεία και οι θεράποντες της δεν είναι μόνο συντελεστές του προβλήματος αλλά αναμένεται κυρίως να είναι παράγοντες της λύσης του. Η άποψη ωστόσο, ότι η λύση του περιβαλλοντικού προβλήματος θα δοθεί μόνο μέσα από την παραπέρα πρόοδο της επιστήμης της χημείας και της περιβαλλοντικής επιστήμης γενικότερα βρίσκει σήμερα ολοένα και λιγότερους θιασώτες.

Πολύ ενωρίς (1967) o αμερικανός ιστορικός Lynn White Jr. έγραφε σε ένα από τα σημαντικότερα περιοδικά των θετικών επιστημών, το Science: «Προσωπικά αμφιβάλλω για το αν η καταστροφική οικολογική λαίλαπα μπορεί να αποφευχθεί, με εφαρμογή στα προβλήματα μας περισσότερης επιστήμης και τεχνολογίας».1

Καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που διακηρύττουν ότι πολλές «από τις πεποιθήσεις που με θρησκευτική ευλάβεια τηρούσαμε – όπως η πίστη στην αέναη οικονομική ανάπτυξη – είναι στην πραγματικότητα κολοσσιαίες ψευδαισθήσεις, ότι ανεξέλεγκτη ανάπτυξη σ’ ένα μικρό πλανήτη απλά δεν είναι δυνατή και ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε πλήρη ταπείνωση με όλα τα άλλα είδη μέσα στα όρια της γης».2

Η ηθική του περιβάλλοντος, ένας σχετικά καινούριος χώρος πνευματικής δραστηριότητας, αφορά άμεσα τον σπουδαστή της χημείας. Η συνεισφορά υπεύθυνης γνώμης πάνω στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα προϋποθέτει «γερή την αρματωσιά» μιας ηθικής παιδείας.

 

Για το πλήρες κείμενο πατήστε το παρακάτω εικονίδιο.

No Responses to “Ηθική του Περιβάλλοντος”

Leave a Reply

Πράσινη Χημεία - Green Chemistry