05 Φεβ 2012

ΤΕΥΧΟΣ ΙV: Η Χημική Ρύπανση Αέρα, Νερού, Εδάφους

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ 2 Comments

Ι. Σακλά, Α. Σολομανίδου, Α. Μαρούλης, Κ. Χατζηαντωνίου-Μαρούλη

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η παρούσα εργασία στοχεύει στη δημιουργία ενός πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με θέμα την Χημική Ρύπανση του Αέρα, του Νερού και του Εδάφους καθώς και την παράθεση λύσεων που προτείνει η Πράσινη Χημεία για την αντιμετώπισή τους. Αρχικά παρουσιάζουμε έναν οδηγό στον οποίο παρατίθενται οι σελίδες των σχολικών βιβλίων της Χημείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στις οποίες μπορούν να εισαχθούν οι έννοιες της Πράσινης Χημείας από τον διδάσκοντα καθώς επίσης και οι αρχές και οι λύσεις που προτείνει.

Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία εισαγωγή στην χημική ρύπανση και στις κυριότερες αιτίες από τις οποίες προκαλείται.

Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά στη ρύπανση του αέρα και στις επιπτώσεις που προκάλεί, όπως είναι η τρύπα του όζοντος, η όξινη βροχή και η φωτοχημική ρύπανση. Ακόμη, παρουσιάζονται οι αιτίες της αέριας ρύπανσης, όπως είναι τα μέσα μεταφοράς, οι βιομηχανίες και τα οικιακά καύσιμα και  οι λύσεις που προτείνει η Πράσινη Χημεία για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις παραπάνω αιτίες, αντίστοιχα.

Στο τρίτο κεφάλαιο παρατίθενται πληροφορίες για τη ρύπανση του νερού, παρουσιάζοντας πάλι τις αιτίες ( π.χ. φυτοφάρμακα, λιπάσματα, διαλύτες, βιομηχανίες, απόβλητα, πλαστικά), τις αρνητικές συνέπειές της στο περιβάλλον και κυρίως τα μέτρα αντιμετώπισης για τη μείωσή της.

Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται πληροφορίες για την ρύπανση του εδάφους, για τον τρόπο με τον οποίο προκαλείται και «πράσινες» λύσεις για τον περιορισμό της.

Tο τελευταίο κεφάλαιο περιλαμβάνει την παρουσίαση Power Point της εργασίας  που αποτελεί και την διδακτική ύλη που θα παρουσιάσει ο εκπαιδευτικός στην σχολική τάξη καθώς και το συνοδευτικό υλικό με την μορφή σημειώσεων που ο κάθε μαθητής πρέπει να έχει στην διάθεσή του για την πλήρη κατανόηση άγνωστων εννοιών. Παρουσιάζονται, ακόμη, και χρήσιμοι σύνδεσμοι με βίντεο στο διαδίκτυο.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ, ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ “Η ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΕΙΚΟΝΙΔΙΟ.

Η πλήρης εργασία θα αναρτηθεί με την ολοκλήρωσή της.

 

ΑΦΙΣΑ (poster)

Πατήστε το παρακάτω εικονίδιο για να κατεβάσετε  το πλήρες αρχείο της αφίσσας.

2 Responses to “ΤΕΥΧΟΣ ΙV: Η Χημική Ρύπανση Αέρα, Νερού, Εδάφους”

  1. Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ says:

    [...] ΤΕΥΧΟΣ ΙV: Η Χημική Ρύπανση Αέρα, Νερού, Εδάφους [...]

  2. hack skype says:

    A person essentially assist to make significantly posts I might state. That is the very first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the analysis you made to create this particular submit extraordinary. Wonderful process!

Leave a Reply

Πράσινη Χημεία - Green Chemistry