04 Φεβ 2012

Το νερό: ένα υπερπολύτιμο αγαθό που κινδυνεύει.

ΑΦΙΣΣΕΣ (Poster) No Comments

Η Πράσινη Χημεία  στην προστασία του νερού.

Μ. Λάγουρη, Α. Μαρούλης, Α. Χατζάτογλου, Κ. Χατζηαντωνίου

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τμήμα Χημείας

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σκοπός της εργασίας είναι να προσεγγίσουμε το νερό όσο πιο σφαιρικά γίνεται, κάνοντας αναφορά στην ιδιαίτερα μεγάλη σημασία που έχει από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στη ζωή των ανθρώπων (στην ανάπτυξη πολιτισμών,τη θέση του στις θρησκείες, στη λαϊκή παράδοση, στην τέχνη).

Οι  πολλές και μοναδικές ιδιότητες που έχει το καθιστούν πολύτιμο για τη διατήρηση της ζωής,  από το μικρότερο κύτταρο μέχρι και ολόκληρο τον οργανισμό. Τονίζεται ότι πρόκειται για μη ανανεώσιμο πόρο και αναφέρεται η παγκόσμια κατανομή του και οι χρήσεις του (Γεωργία, Βιομηχανία, Οικιακή χρήση).

Εξετάζεται διεξοδικά το φαινόμενο της ρύπανσης των υδάτων, τα είδη και οι πηγές της ρύπανσης, τα αποτελέσματα, που επιφέρουν στην ποιότητα του νερού  και τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον και στην υγεία των ανθρώπων.

Επισημάνθηκαν τα ποτάμια, λιμναία και θαλάσσια οικοσυστήματα, που κινδυνεύουν να καταστραφούν τόσον σε παγκόσμιο επίπεδο όσον και  στον ελλαδικό χώρο, καθώς και τα αίτια που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση. Παρουσιάζονται επίσης περιβαλλοντικές τραγωδίες οφειλόμενες σε ρύπανση του νερού.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη σημασία της πρόληψης της ρύπανσης και στον ρόλο της Πράσινης Χημείας στην παγκόσμια “κρίση” του νερού, παρουσιάζοντας τις καινοτόμες επιστημονικές λύσεις, που προσφέρει για την προστασία αυτού του τόσο πολύτιμου αγαθού. Πρωταρχικός στόχος της Πράσινης Χημείας είναι η πρόληψη της ρύπανσης. Η εφαρμογή ενός συνόλου αρχών μειώνει ή εξαλείφει τη χρήση και το σχηματισμό επικινδύνων χημικών ουσιών κατά τα στάδια του σχεδιασμού, της παρασκευής και της χρήσης των χημικών προϊόντων.

Για την πρόληψη της ρύπανσης του νερού παρουσιάζονται οι πράσινες μέθοδοι, στην επεξεργασία του βιομηχανικού νερού, στη διαδικασία παραγωγής χαρτιού, στην κατασκευή ημιαγωγών, στη φαρμακευτική βιομηχανία, στην παρασκευή φυτοφαρμάκων και στην επεξεργασία των μετάλλων.

Για την επεξεργασία του νερού, προτείνονται πράσινες μέθοδοι όπως η αφαλάτωση του νερού με την τεχνική της αντίστροφης όσμωσης, επίσης  με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας και με συστήματα φωτοβολταϊκής ηλεκτροδιάλυσης. Για την απομάκρυνση των οργανικών ρύπων από το νερό προτείνονται φωτοκαταλυτικές μεμβράνες και  χρήση υπερήχων  για τον καθαρισμό του νερού.

Επιθυμούμε η εργασία να παρουσιαστεί υπό μορφή poster και να ενταχθεί είτε στη θεματική ενότητα “Χημεία και Εκπαίδευση”, είτε στην ενότητα “Πράσινη Χημεία και εφαρμογές της”.

Πατήστε το παρακάτω εικονίδιο για να κατεβάσετε  το πλήρες αρχείο pdf.

No Responses to “Το νερό: ένα υπερπολύτιμο αγαθό που κινδυνεύει.”

Leave a Reply

Πράσινη Χημεία - Green Chemistry