22 Ιαν 2012

Υδράργυρος, Μόλυβδος, Αµίαντος: Τρεις Περιβαλλοντικοί Εφιάλτες.

21o Πανελλήνιο Συνέδριο Χημείας, ΑΡΘΡΑ Σχόλια κλειστά

Κ. Σέρπη, Ε. Τολίκα, Κ. Χατζηαντωνίου, Α. Μαρούλης

Τµήµα Χηµείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, 541 24 Θεσσαλονίκη

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Στο περιβάλλον έχουν ανιχνευθεί άνω των 40 στοιχείων, που ανήκουν στην κατηγορία των μετάλλων. Επικίνδυνα είναι τα αποκαλούμενα βαρέα μέταλλα όπως βηρύλλιο, κάδμιο, μόλυβδος, υδράργυρος, νικέλιο, άργυρος, χρυσός, χρώμιο, ψευδάργυρος και χαλκός.  Τα πολύτιμα μέταλλα (άργυρος, χρυσός) ανακτώνται από τα υγρά απόβλητα  των υπολοίπων βαρεών μετάλλων λόγω της υψηλής αξίας τους και έτσι δεν είναι πρακτικά ρύποι. Θεωρούνται τοξικά όσα μέταλλα έχουν την ικανότητα να  επηρεάζουν τις ζωτικές λειτουργίες των βιολογικών συστημάτων , ακόμη και σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Τα βαρέα μέταλλα είναι ιδιαίτερα  επικίνδυνα επειδή  βιοσυσσωρεύονται και βιομεγενθύνονται.

Η πλειοψηφία των μετάλλων βρίσκεται  στον φλοίο της γης και κάποιες ποσότητες τους αποδεσμεύονται  στο περιβάλλον είτε από φυσικές πηγές  ( ηφαίστεια ) , είτε μέσω διαφόρων ανθρωπογενών δραστηριοτήτων ( χημικές βιομηχανίες, καύση στερεών καυσίμων, χρήση λιπασμάτων κ.α.)

Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται  από την κατηγορία των βαρεών μετάλλων  ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, δύο πολύ σημαντικοί ρύποι του περιβάλλοντος καθώς και ο αμίαντος.

Ο αμίαντος δεν είναι μέταλλο, αλλά  ένα ινώδες ορυκτό που αποτελείται από πυριτικά άλατα του μαγνησίου, σιδήρου, νατρίου ή ασβεστίου και περιέχει ενωμένο διοξείδιο του πυριτίου. Λόγω των θαυματουργών ιδιοτήτων του χρησιμοποίηθηκε για την παραγωγή χιλιάδων προιόντων .Οι βλαπτικές του , όμως ,επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία τον κάτεστήσαν ως έναν από τους  πιο επικίνδυνους περιβαλλοντικούς ρύπους.

 

Για το πλήρες κείμενο πατήστε το παρακάτω εικονίδιο.

Comments are closed.
Πράσινη Χημεία - Green Chemistry