Πολύτιµα εθνικά προϊόντα: Η Μαστίχα της Χίου. Ένα κατεξοχήν πράσινο προϊόν.
Μαρούλης Απόστολος2, Χαριτίδου Ειρήνη1, Χατζηαντωνίου Κωνσταντίνα2
Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης, Τµήµα Χηµείας
1. 2310226008, 6976923383, Charitidou.irini@gmail.com
2. 2392071590, conm@auth.gr
Εισαγωγή
Η µαστίχα της Χίου είναι αρωµατική φυσική ρητίνη, που εκκρίνεται από τον κορµό και τα κλαδιά του θάµνου Pistacia Lentiscus var. Chia της οικογένειας Anacardiaceae, που φύεται και ευδοκιµεί κατά αποκλειστικότητα στη Χίο. Το µαστιχόδενδρο είναι αειθαλής θάµνος που αναπτύσσεται µε αργούς ρυθµούς. Θάµνος, πιστάκη, σχίνος ή µαστιχοφόρος, µαστιχιά ή µαστιχόδενδρο είναι µερικές από τις ονοµασίες που έχουν δοθεί στον χιώτικο σχίνο. Η ετυµολογία της λέξης σχίνος προέρχεται από το ρήµα σχίζω και χαρακτηρίζει τη διαδικασία της καλλιέργειας του δένδρου κατά την οποία σχίζεται προσεκτικά ο φλοιός του βλαστού, για να ρεύσει η πολύτιµη ρητίνη. Η λέξη πιστάκη προέρχεται από τη λέξη πίσσα και τη λέξη ακέοµαι (θεραπεύω, επανορθώνω).
Για το πλήρες κείμενο πατήστε το παρακάτω εικονίδιο.