21 Φεβ 2012

Τρόφιμα και Ποτά. Η Πράσινη προσέγγιση.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ (PowerPoint) No Comments

Α. Βαλαβάνη, Μ. Φλώρου, Μ. Χατζημιχαηλίδου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η παρούσα εργασία έχει ως σκοπό να περιγράψει τις σημαντικότερες αλλαγές που έχουν γίνει στη βιομηχανία των  τροφίμων και αφορούν στη χρήση των πρώτων υλών, στη τεχνολογία που χρησιμοποιείται, αλλά και στο τελικό προϊόν. Οι αλλαγές αυτές είναι το αποτέλεσμα της εφαρμογής των αρχών και των εργαλείων της πράσινης χημείας.

Οι πολυετείς προσπάθειες που στοχεύουν στην παραγωγή τροφίμων αβλαβών για την υγεία του καταναλωτή, μέσω διαδικασιών μη επιβαρυντικών για το περιβάλλον, έχουν δώσει τα πρώτα σημαντικά αποτελέσματα που ήδη  βρίσκουν βιομηχανικές εφαρμογές. Ορισμένες από τις εφαρμογές που θα παρουσιαστούν είναι:

  • Η εκχύλιση με υπερκρίσιμο διοξείδιο του άνθρακα είτε για την απομάκρυνση ανεπιθύμητων συστατικών (π.χ. καφεΐνη από τον καφέ) είτε για την απομόνωση χρήσιμων προϊόντων (εκχυλίσματα από μπαχαρικά και αιθέρια έλαια).
  • Η βιοκατάλυση, η οποία  αναδεικνύεται σε ένα πολυτιμότατο εργαλείο, τόσο  για μια πιο φιλική παρασκευή διάφορων πρόσθετων των τροφίμων όσο και για την πλήρη αντικατάσταση ορισμένων επικίνδυνων προσθέτων (π.χ. νιτρωδών στο κρέας).
  • Η χρήση μεμβρανών σε διάφορες παραγωγικές διαδικασίες  της βιομηχανίας τροφίμων, όπως η εκμετάλλευση παραπροϊόντων  (π.χ. τυρόγαλου).
  • Η χρήση των μικροκυμάτων σε διαδικασίες συντήρησης (π.χ. παστερίωση του γάλακτος).
  • Η χρήση του υπέρθερμου νερού για την ανάκτηση χρήσιμων συστατικών από φυτικά προϊόντα.
  • Η εφαρμογή ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στην συντήρηση των τροφίμων.

Τέλος θα γίνει αναφορά στα πλεονεκτήματα αλλά και στα μειονεκτήματα της χρήσης των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων.

 

Πατήστε το παρακάτω εικονίδιο για να κατεβάσετε  το πλήρες αρχείο ppt.

No Responses to “Τρόφιμα και Ποτά. Η Πράσινη προσέγγιση.”

Leave a Reply

Πράσινη Χημεία - Green Chemistry