27 Δεκ 2011

Προσωπικότητες

ΠΡΑΣΙΝΗ ΧΗΜΕΙΑ Σχόλια κλειστά

Paul Anastas

Ελληνικής καταγωγής χημικός, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της Πράσινης Χημείας και σημαντικός επιστήμονας. Ο Paul Anastas, ο οποίος εργάζονταν στην Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος, (Environmental Protection Agency, Office of Pollution Prevention and Toxics), πρότεινε και καθιέρωσε τον όρο «Green Chemistry», σε μια εποχή που μεγάλος αριθμός επιστημόνων και τεχνολόγων έκαναν σημαντικές αλλαγές σε καθιερωμένες πρακτικές για τον περιορισμό της ρύπανσης και την προστασία των εργαζομένων και καταναλωτών. Τέλος, έχει εκδώσει δέκα βιβλία για την Πράσινη Χημεία στις ΗΠΑ.

 

Prof. Michael Braungart (Germany)

Γερμανικής καταγωγής χημικός, ο οποίος το 1987, ίδρυσε το EPEA Umweltforschung στο Αμβούργο. Στο επίκεντρο της EPEA βρίσκεται ο σχεδιασμός Cradle to Cradle, για τη δημιουργία προϊόντων προσανατολισμένων προς την οικονομία του κύκλου ζωής. Μαζί με τον αρχιτέκτονα William McDonough, έγραψαν το βιβλίο «Cradle to Cradle. Remaking the Way We Make Things«, North Point Press, New York, 2002, που έγινε μπεστσέλερ σε όλο τον κόσμο για τις καινοτόμες ιδέες στην κατασκευή αντικειμένων.

 

Prof. James Clark

Αμερικανός επιχειρηματίας και επιστήμονας πληροφορικής. Ίδρυσε πολλές αξιοσημείωτες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας Silicon Graphics, Inc , Netscape Communications Corporation , myCFO και Healtheon .Το ερευνητικό του έργο σε γραφικά υπολογιστών οδήγησε στην ανάπτυξη συστημάτων για την ταχεία απόδοση των τρισδιάστατων εικόνων του υπολογιστήΤο 1999 ίδρυσε το περιοδικό Green Chemistry, το οποίο δημοσιεύεται κάθε μήνα από κάθε μήνα από το Royal Society of Chemistry και ιδρύθηκε το 1999 από τον James Clark ( University of York ).

 

Prof. Pietro Tundo

Ιταλικής καταγωγής καθηγητής οργανικής χημείας, ιδρυτικό μέλος καθώς και πρόεδρος του  Διεθνούς Καλοκαιρινού Σχολείου Πράσινης Χημείας (International Green Chemistry Summer School) που ιδρύθηκε στη Βενετία το 1998 με την πρωτοβουλία της οργάνωσης των Ιταλών επιστημόνων της INCA (www.unive.it/inca). Ήταν μεταξύ των πρώτων ευρωπαίων επιστημόνων  που εισήγαγαν την πράσινη χημεία ως θεμελιώδες εργαλείο μείωσης της μόλυνσης στη χημική βιομηχανία.

Επιμέλεια κειμένων: Δημήτριος Γιαννακουδάκης

 

Δείτε περισσότερα.

ΠΡΑΣΙΝΗ ΧΗΜΕΙΑ:

Η φιλοσοφία.

12 αρχές.

Η ιστορία.

Προσωπικότητες.

Περιοδικά.

Ελληνικό Δίκτυο.

Comments are closed.
Πράσινη Χημεία - Green Chemistry