03 Ιαν 2012

Ατμοσφαιρική ρύπανση και Πράσινες λύσεις.

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ Σχόλια κλειστά

Λ. Κεφαλά, Μ. Μπαγανά

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλείται από την απελευθέρωση επιβλαβών ουσιών, που προέρχονται από φυσικές πηγές ή οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, παραμένουν δε στην ατμόσφαιρα για αρκετό διάστημα και σε τέτοιες συγκεντρώσεις με τελικό αποτέλεσμα την καταστροφή του περιβάλλοντος, τη βλάβη της ανθρώπινης υγείας και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι διακρίνονται σε πρωτογενείς, που εκπέμπονται απευθείας από τις διάφορες πηγές στην ατμόσφαιρα

(CO, NOx, SO2, VOCs, P.M.) και δευτερογενείς (O3, PAN, P.M.), που σχηματίζονται στην ατμόσφαιρα από τους πρωτογενείς. Τόσον οι πρωτογενείς όσον και οι δευτερογενείς ρύποι προκαλούν φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης όπως το φωτοχημικό νέφος, η όξινη βροχή, η καταστροφή της στοιβάδας του όζοντος στη στρατόσφαιρα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Για την πρόληψη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης η Πράσινη Χημεία προτείνει την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ήλιο, αέρα, βιομάζα, θερμότητα της γης και των ωκεανών), τα στοιχεία καυσίμου και τα βιολογικά καύσιμα. Προτείνει ακόμη εξοικονόμηση ενέργειας με συμπαραγωγή, ανακύκλωση θερμότητας και υλικών και ελαχιστοποίηση των διαφυγών καυσίμων και διαλυτών. Προτείνει επίσης την παραγωγή προϊόντων με τη βοήθεια καταλυτικών αντιδράσεων, την εφαρμογή συνθετικών μεθοδολογιών που αποτρέπουν ή, όταν αυτό δεν είναι δυνατό,  περιορίζουν στο ελάχιστο τη χρήση των οργανικών διαλυτών,  τη χρήση «πράσινων διαλυτών» (υπερκρίσιμο CO2, ιονικοί διαλύτες, βιοδιαλύτες) και τέλος την επεξεργασία αποβλήτων και απαερίων.

 

ΠΕΡΙEXOMENA

1. Εισαγωγή: Τι είναι η ατμόσφαιρα; Τι είναι όμως η αέρια ρύπανση;  Από πού προέρχεται η αέρια ρύπανση;  Ιστορική αναδρομή, Στόχοι – Σκοποί.

2. Ατμοσφαιρικοί ρύπο: Το μονοξείδιο του άνθρακα (carbon monoxide, CO) , Τα οξείδια του αζώτου (nitrogen oxides, NOx), Το διοξείδιο του θείου (sulphur dioxide, SO2), Οι πτητικές οργανικές ουσίες (volatile organic compounds, VOCs) , Το όζον (ozon, O3), Τα αιωρούμενα σωματίδια (particulate matter, PM)

3. Φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης: Το φωτοχημικό νέφος (photochemical smog), Η όξινη βροχή (acid rain), Η καταστροφή του στρατοσφαιρικού όζοντος, Η ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου (greenhouse effect)

4. Πράσινες λύσεις: Η σημασία της πρόληψης , Καθαρότερες μορφές ενέργειας, Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, Tο υδρογόνο και τα στοιχεία καυσίμου, Τα βιοκαύσιμα, Μείωση ενεργειακών  απαιτήσεων, Συμπαραγωγή (Cogeneration), Ανακύκλωση θερμότητας και υλικών, Η κατάλυση, H ελαχιστοποίηση των διαφυγών, Πρόληψη και διαλύτες, Οι εναλλακτικοί ή πράσινοι διαλύτες, Τεχνολογία, Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανία, Μέσα μεταφοράς, Κατεργασίες απαερίων, Μέσα μεταφοράς, Σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και βιομηχανία, Τα αιωρούμενα σωματίδια, Τα οξείδια του αζώτου, Το διοξείδιο του θείου, Οι οργανικές πτητικές ενώσεις

5. Συμπεράσματα.

6. Παράρτημα.

7. Βιβλιογραφία.

 

Για το πλήρες κείμενο πατήστε το παρακάτω εικονίδιο.

pdf_icon
Comments are closed.
Πράσινη Χημεία - Green Chemistry