12 Φεβ 2012

Η Μαστίχα της Χίου. Ένα κατεξοχήν πράσινο προϊόν.

ΑΦΙΣΣΕΣ (Poster) No Comments

Μαρούλης Απόστολος, Χαριτίδου Ειρήνη, Χατζηαντωνίου Κωνσταντίνα

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Χημείας

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Η μαστίχα είναι η αρωματική φυσική ρητίνη, που εκκρίνεται από τον κορμό και τα κλαδιά του θάμνου Pistacia Lentiscus var. Chia της οικογένειας Anacardiaceae, που φύεται κατά αποκλειστικότητα στη Χίο.

Η μοναδικότητα της μαστίχας της Χίου και οι ιδιότητες που παρουσιάζει την καθιστούν ένα πολύτιμο εθνικό προϊόν, αλλά και ένα πράσινο προϊόν καθόσον οι χρήσεις και οι ιδιότητές της συνάδουν με τις 12 Αρχές της Πράσινης Χημείας.

Η μαστίχα της Χίου είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο μίγμα πάρα πολλών χημικών ενώσεων μεταξύ των οποίων τα τερπένια και οι πολυφαινόλες στα οποία αποδίδονται οι πιο σημαντικές δράσεις της. Μερικές από τις δράσεις αυτές είναι η επίδραση στην πέψη των μακροθρεπτικών συστατικών, η μείωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, η αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση, η αντιοξειδωτική δράση και άλλες. Η μαστίχα της Χίου χρησιμοποιείται στην ιατρική (αναλγητικό, αντιβηχικό, καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού), στην οδοντιατρική (πρόληψη της τερηδόνας), στην φαρμακευτική (λειτουργική δυσπεψία), στην βιομηχανία (αρωματοποιία, συντηρητικό, γαλακτωματοποιητής), στην υφαντουργία (σταθεροποιητής χρωμάτων), στη ζαχαροπλαστική (καρύκευμα), στη μαγειρική (μπαχαρικό, διαιτητικό συμπλήρωμα) και στην ποτοποιία (λικέρ, ούζο).

 

Πατήστε το παρακάτω εικονίδιο για να κατεβάσετε  το πλήρες αρχείο pdf.

No Responses to “Η Μαστίχα της Χίου. Ένα κατεξοχήν πράσινο προϊόν.”

Leave a Reply

Πράσινη Χημεία - Green Chemistry